fbpx

Meest gestelde vragen

SVZ-studio

Zonnestudio Sunclub Allure is lid van Samenwerking Verantwoord Zonnen (SVZ).
De overheid ziet er op toe dat SVZ studio’s alle regels omtrent verantwoord zonnen naleeft.
U bent verzekerd van een goede hygiëne en professionele apparatuur. Onder onze moderne Ergoline zonnebanken kunt u verantwoord zonnen. De lampen van onze zonnebanken voldoen aan de Europese “0,3” norm en geven niet meer ultraviolette straling af dan wettelijk toegestaan. Tevens is het wettelijk niet toegestaan voor jongeren onder de 18 jaar gebruik te maken van professionele zonnebanken.
Jongeren onder de 18 jaar worden worden geweigerd, en bij twijfel kan om legitimatie worden gevraagd.

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN DE BUITEN ZON EN EEN ZONNEBANK?

Het zonlicht van de zon buiten en dat uit bruiningslampen is hetzelfde. Zoals gezegd, komt UVC niet op het aardoppervlak en wordt evenmin door het zonlicht in zonneapparaten afgegeven. UVA wordt in de natuur praktisch ongefilterd doorgelaten, het is ook aanwezig in straling van zonneapparaten. Het UVB aandeel in het zonlicht is sterk afhankelijk van: het tijdstip op de dag; de tijd in het jaar (maximaal in juni, nihil in oktober tot maart); de plaats op aarde; de hoogte boven zeeniveau en ook nog de atmosferische omstandigheden. In zonneapparaten is het aandeel UVB afhankelijk van het gekozen lamptype en eventuele fi lters, maar de hoeveelheid is wel constant. De totale kracht van het ultraviolette licht (UVA + UVB) dat uit het zonneapparaat mag komen, is wettelijk vastgesteld op 0,3 W/m2 en als veilig bestempeld door de Europese Commissie. Dat komt ongeveer overeen met de zon aan de Middellandse zee op een mooie zonnige dag in de zomer.

HOEVEEL ZONLICHT KOMT ER NU EIGENLIJK UIT ZONNEAPPARATUUR?

De professionele zonneapparatuur die u bij de aangesloten SVZ-leden vindt, voldoen aan de nieuwste Europese norm – een eigentijdse veiligheidsnorm voor zonnebanken om de veiligheid van de consument te waarborgen. De norm houdt in dat er uit zonnebanken niet meer ultraviolet licht mag komen dan men krijgt op een mooie zomerdag tussen 12.00 uur en 14.00 uur aan de Middellandse Zee. Technisch kan dit in heel precieze waarden worden uitgedrukt, maar deze duidelijke vergelijking maakt dat consumenten de zonkracht beter kunnen voorstellen. Net als in de buitenzon, moet u ook binnen verantwoord omgaan met de zon. Daarom altijd het advies om bij een professionele SVZ-studio te genieten van een zonnesessie. Waarbij de kracht van het licht en de duur van de sessie precies aansluiten op uw huidtype. Het geeft u een mooi bruin resultaat, zonder te verbranden!

KUNT U GEBRUIK MAKEN VAN ZONNEAPPARATUUR WANNEER U ZWANGER BENT?

Er bestaan veel misverstanden over zonnen tijdens de zwangerschap. Ultraviolette stralen dringen door tot het eerste huidlaag (de opperhuid) waarmee het pigmentatieproces wordt geactiveerd. De indringdiepte van UV-licht is echter zo gering dat een foetus geen enkel risico loopt hiermee in aanraking te komen. Echter, wanneer u zwanger bent, moet u om een andere reden wel extra voorzichtig zijn met zonlicht. Bij zwangeren is de hormoonhuishouding sterk veranderd en dat leidt in het algemeen tot versterking van de huidpigmentatie. Sommige vrouwen ontwikkelen daarom onregelmatige pigmentvlekken in het gezicht – het zogenaamde zwangerschapsmasker. De pigmentvlekken zijn niet schadelijk, maar worden wel als ontsierend ervaren en kunnen (tot soms jaren na de bevalling) nog aanwezig zijn. U gezicht uit het zonlicht houden (door er bijvoorbeeld een handdoek overheen te leggen) is een oplossing. Verantwoord zonnen tijdens de zwangerschap zal zorgen dat uw Vitamine D-niveau op peil blijft. Dit is niet allor more FAQs.

MAG IK ONDER DE 18 ZONNEN?

Nog even niet onder de zonnebank. Je leest het goed. Als je nog geen 18 jaar oud bent, mag je nog geen gebruik maken van de zonnebank. Dat betekent dat je pas vanaf je 18e jaar van harte welkom bent in een van onze aangesloten studio’s. Deze regel is een tijdje geleden opgesteld, omdat huidspecialisten hebben vastgesteld dat het voor jonge mensen beter is als ze niet teveel zonlicht krijgen. Tot je 18e is je huid namelijk nog in ontwikkeling. Huidschade door eventuele verbranding vergroot dan het risico op de ontwikkeling van huidkanker op latere leeftijd.

WAT ZIJN DIE WITTE OF BRUINE VLEKJES NA HET ZONNEN IN MIJN HUID?

Na een zonnebankkuur of zonvakantie ontdekken mensen soms kleine witte (of juist bruine) plekjes op hun gebruinde huid. Velen ervaren deze vlekjes als ontsierend, maar maken zich soms daarnaast zorgen over wat het nu eigenlijk is. De witte of bruine vlekjes die zichtbaar kunnen worden in een mooi gebruinde huid. Wat kan het zijn? Bij het zien van de witte vlekjes denkt u wellicht in eerste instantie aan de huidziekte Vitiligo, maar dat is niet waarschijnlijk. Mensen die Vitiligo hebben, hebben grotere, witte (pigmentloze) plekken in de huid die onregelmatig van vorm zijn en vooral voorkomen op de gewrichten zoals ellebogen en knokkels op de handen. De witte huidvlekjes na blootstelling in de zon zijn kleinere witte plekjes die rond van vorm zijn. Een huisarts zal veelal pityriasis versicolor constateren. Dit is een ongevaarlijke oppervlakkige gistinfectie in de hoornlaag van de opperhuid.

LICHT OP VITAMINE D. WAT IS HET EN WAAROM IS HET ZO BELANGRIJK?

Wat is vitamine D? Vitamine D is feitelijk geen vitamine, maar een natuurlijk hormoon in het menselijk lichaam. In ons lijf speelt deze bijzondere vitamine een belangrijke rol bij diverse orgaansystemen. Vitamine D reguleert bijvoorbeeld de niveaus van calcium en fosfaat in het bloed door de lever en de nieren te stimuleren. De zonvitamine vermindert de mobilisatie van het calcium uit het bot (botontkalking). Ook remt het de uitscheiding van parathormoon uit de bijschildklier (bij overproductie verschijnen klachten als moeheid, misselijkheid, verlies van eetlust, dorst en darmverstoppingen). Tot slot heeft Vitamine D een belangrijke invloed op ons immuunsysteem.

Mag ik douchen na het zonnen?

Als u naar het strand bent geweest gaat u toch ook douchen? Het bruiningsproces speelt zich af IN de huid en niet erop. U kunt uw kleur er dus niet afwassen. Wanneer u een zonnecosmetica gebruikt met een bronzer (zelfbruiner) is het wel verstandig een paar uur te wachten ivm de inwerking van de crème en de optimalisering van de bronzer. Gebruik na het douchen wel een huidverzorgend product.

Kan ik dezelfde crème gebruiken op de zonnebank als in de zon?

Nee, in de zon zal u een anti-zonnebrandmiddel met een beschermingsfactor gebruiken om verbranding te voorkomen. Op de zonnebank hoort u de op uw huidtype afgestemde hoeveelheid zonlicht te ontvangen, waardoor deze bescherming niet nodig is. Sterker nog, het vermindert het effect van de zonnebankstralen waardoor u mogelijk een te geringe dosis ontvangt om bruin te kunnen worden.
Gebruik dus geen SPF onder de zonnebank tenzij u uw Tattoo wilt beschermen

Kan mijn tatoeage tegen zonlicht?

Na verloop van tijd zullen alle tatoeages iets slijten en verbleken, maar dat is niet een direct gevolg van ultraviolette straling. Wel kunnen sommige kleuren inkt, met name groen en rood, in combinatie met zonlicht een allergische reactie oproepen. Blijkt dit het geval, dan kunt u tatoeages in de zon of op de zonnebank het beste afdekken of beschermen met een anti-zonnebrandmiddel met een hoge tot zeer hoge bescherming (SPF van 20 of hoger). Bij zonnestudio Sunclub Allure verkopen wij ook bruiningsversnellers met Tattoo protector.
kijk op de lijst in de studio welke producten deze filters bevatten.

Facebook Messenger